Το καλτσονε, ειναι μια παραλλαγη της πιτσας και προερχεται απο την παραδοσιακη κουζινα της νοτιας Ιταλιας. Στην Ιταλια το ονομαζουν επισης cazzotto ή panzerotto, στις τοπικες δαιλεκτους. Ουσιαστικα, προκειται για μια κλειστη πιτσα, που παιρνει το σχημα του μισοφεγγαρου και ψηνεται στον φουρνο. Η διευκρινιση γινεται για να μην συγχεεται με τα παντζερόττι, πιο μικρα σε μεγεθος και επισης σε σχημα μισοφεγγαρου, που γινονται συνηθως τηγανητα. Οπως καταλαβατε, προερχεται και αυτο απο την λεγομενη cucina povera, δηλαδη την φτωχικη κουζινα, που επανειλημμενα εχει αποδειξει οτι δεν υπολειπεται σε νοστιμια και παρουσιαστικο
Οι ποικιλιες , αμετρητες και οι παραλλαγες του πολλες. Παρ’ολα αυτα υπαρχουν και αυτοι που προσπαθουν να κρατησουν αναλλοιωτες τις παραδοσιακες συνταγες, οι οποιοι παραδεχονται ως αυθεντικες μονο την μαριναρα και την μαργαριτα.